Definition List

This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Monday, April 19

"Hijrah"

usrah kesembilan {29 safar 1425h}

"PENGERTIAN"

Hijrah, adalah satu momentum ke arah satu perubahan yang lebih baik dan mestilah dengan niat hanya pada jalan Allah s.w.t. (*3)Sebagaimana huraian tafsir Al-Qur’anul Karim, oleh Maulana Abdullah Yusuf Ali, di dalam huraian maksud Surah An-Nahl, ayat 41, telah disebutkan di dalam nota kakinya:

“Tidak ada terdapat keutamaan atau kebaikan dalam perbuatan berhijrah itu sendiri. Untuk ianya mendatangkan kebaikan, mestilah: (1) ianya pada jalan Allah; dan (2) selepas berlaku penindasan dan kezaliman yang memaksa orang yang tertindas itu untuk memilih antara Tuhan dan manusia. Bila syarat-syarat ini ada padanya, maka mereka yang melakukan hijrah itu berhak untuk mendapat penghormatan setingginya, kerana mereka melakukan pengorbanan yang besar pada jalan Allah.” (*3)


Hijrah merangkumi pelbagai aspek sama ada secara lahiriah atau batiniah. Peristiwa hijrah Rasullullah s.a.w. beserta para sahabat dari kota Mekah ke kota Madinah merupakan peristiwa yang sangat penting kepada umat Islam seluruh dunia, dan peristiwa ini sering diperingati saban tahun pada tanggal 1 Muharram bersamaan 622 Masihi (*1).Hijrah disini merupakan perpindahan baginda secara fizikalnya dari kota Mekah ke Kota Madinah.

Antara makdud lain bagi hijrah adalah:

i) berpindah dari keadaan fitnah kepada keadaan yg lebih harmoni (*2)
ii) berpindah daripada suasana maksiat kepada amal soleh. (*2)


~MOTIF HIJRAH~


Hijrah baginda Rasullullah ini bukanlah kerana putus asa, atau kerana kelemahan atau kerana lari dari kekejaman dan penyeksaan atau kerana takut mati dan bacul dalam menghadapi musuh. Tetapi motif sebenarnya ialah akidah dan agamanya dari fitnah musuh, kerana membawa akidah dan agamanya ke bawah naungan langit yang tenang dan damai, sehingga hijrah itu menjadi wajib ke atas setiap mukmin yang berkuasa dan terdaya.(*1)

Tegasnya kedamaian dan ketenangan dalam menganuti akidah dan agamanya itulah motif hijrah. Hijrahnya Rasullullah s.a.w. dan para sahabat dengan segala pengorbanan dan kesusahan, adalah semata-mata untuk menyahut seruan Allah bagi meninggalkan buat sementara negeri Mekah yang ketika itu dipenuhi dengan kekufuran dan kesyirikan. Mereka menuju ke kota Madinah untuk mendirikan sebuah masyarakat yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai Islam menurut ajaran Allah dan RasulNya.(*1)

Lihatlah betapa kuatnya iman orang-orang terdahulu. Jika kita menghayati sirah dengan lebih jauh lagi kita akan dapat mengetahui serta menghayati dengan lebih mendalam akan maksud hijrah ini serta bagaimana pengorbanan umat terdahulu menghadapi ancaman serta mehnah dalam usaha golongan musyrikin memudarkan keimanan mereka. Namun, mereka terus bertahan menghadapinya dan sanggup meninggalkan apa yang mereka miliki semata-mata kerana Allah dan Rasul-Nya.(*3)

Justeru itu, peristiwa hijrah adalah peristiwa yang amat penting dalam sejarah Islam dalam konteks mendirikan sebuah masyarakat Islam di Madinah. Oleh sebab itu, hijrah merupakan kewajipan utama yang mesti dilaksanakan oleh umat Islam ketika itu, kerana tanpa hijrah tersebut masyarakat Islam tidak dapat dibentuk. Dalam berhijrah, terkandung tiga perkara yang tidak boleh dipisahkan, iaitu Iman, Hijrah dan Jihad(*1)

Iman menjadi titik tolak untuk berhijrah. Hijrah pula merupakan suatu ujian kepada kekuatan iman, yang kelak akan menghasilkan jihad ke jalan Allah, dan menerusi jihad pula akan menjamin kejayaan di dalam perjuangan menegakkan masyarakat Islam. (*1)Ketiga-tiga rangkaian inilah yang telah disebutkan oleh Allah dalam surah at Taubah ayat 20, yang maksudnya;

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah (yakni daripada orang-orang yang hanya memberi minum orang-orang haji dan orang-orang memakmurkan masjid sahaja), dan mereka itulah orang-orang yang berjaya." (At-taubah :20)


~BAGAIMANA HENDAK BERHIJRAH?~

1. Meninggalkan satu demi satu perkara buruk mengikut kemampuan

- Rasulullah pernah menegaskan bahawa orang yg dikatakan berhijrah ialah meninggalkan perkara buruk dalam diri mereka (*2)

Daripada Aisyah r.a, katanya, “Rasulullah s.a.w. ditanya orang mengenai Hijrah. Maka bersabda Rasululullah : Tidak ada lagi Hijrah sesudah penaklukan Makkah. Yang ada ialah jihad dan niat yang sahih. Apabila kamu diperintahkan berjihad, maka patuhilah.” (Sahih Muslim)

2) Berdamping dgn rakan sebaya yang suka memberi nasihat.(*2)

- Dorongan dan motivasi rakan-rakan mampu mempengaruhi jiwa seseorang utk berubah dan berhijrah kearah yang lebih baik.
-Suasana persekitaran dan faktor rakan yang sentiasa mengingatkan kita akan memudahkan proses penghijrahan kita utk menjadi insan yang lebih baik seterusnya menjadi hamba Allah yang taat dan patuh kepada suruhan-Nya.


~ HASIL DARI HIJRAH~

Hijrah seharusnya membawa perubahan dalam hidup ke arah yang lebih baik, sempurna dan diredhai Allah. Hasilnya ialah kemenangan kita dalam mempertahankan akidah, agama, cara hidup dan nilai-nilai yang kita amalkan.Di antara ciri-ciri kemenangan yang perlu ada pada diri kita sebagai seorang Islam menerusi penghayatan hijrah ialah(*1);

1. Seorang yang beriman kepada Allah dan taat serta patuh kepada segala perintahNya dan menjauhi segala laranganNya

2. Orang yang beriman dengan Rasullullah s.a.w., memuliakannya, menolong dan membelanya, dan mengikuti cahaya kebenaran yang diturunkan oleh Allah melaluinya.

3. Orang yang sentiasa membersihkan jiwanya.

4. Orang yang mendapat petunjuk daripada Allah s.w.t.

5. Orang yang berjihad dengan harta benda dan dirinya.

6. Orang yang bertaqwa, bertaubat, dan sering mengingati Allah.


~PENUTUP~

Secara kesimpulannya,saya menyeru diri sendiri,ikhwah dan akhawat sekalian utk berhijrah kearah yang lebih sempurna dan lebih baik.Bantulah dan berikan semangat kepada rakan-rakan kita yang ingin berhijrah walau dr sudut apa sekalipun asalkan kerana Allah.Jangan sekali memperlekeh-lekehkan keinginanan mereka utk menjadi 'yang lebih baik'.hapuskan dengki dan dendam agar kita dpt bersatu membina ummah yang unggul.wallahu'alam

Rujukan:(*1) = http://www.ikim.gov.my/a11.html
(*2) = my buku usrah -kuliah magrib by Ustaz Kamal Mahdi (10 April 2000)
(*3) = http://www.abim.org.my/minda_madani/modules.php?p=modload&name=News&file=article&sid=29